Rok wydania: Kraków 2014
Gatunek: leksykon, poradnik
Liczba stron: 175
Źródło/Wydawnictwo: Wydawnictwo M
To już
trzecie moje spotkanie z twórczością pani Teresy. W poprzednich
książkach autorka pisała o warzywach i egzotycznych roślinach
leczniczych, w tej natomiast opisuje egzotyczne owoce i ich
właściwości lecznicze, a także ich zastosowanie.
Tak jak w
poprzednich książkach, również i tu znajdziemy masę przepisów
na smaczne potrawy z owoców. Składniki są dostępne w sklepach
więc nie trudno przyrządzić sałatki, czy zupy które poleca
autorka. W publikacji znajdują się opisy 24 owoców, z czego
najczęściej spożywane przez większość z nas to banan rajski,
pomarańcze, cytryny i inne cytrusy, a także kokos.
Dowiemy się
jak przyrządzić potrawę z owoców, poznamy ich historię, a także
zalety, witaminy i właściwości lecznicze. Poznamy także rynek,
który zajmuje się eksportem owoców i to w jaki sposób dostają
się do nas. W książce znajduje się bardzo dużo ciekawostek.
Także
i ten poradnik wyróżnia ładna oprawa graficzna. Każdy owoc został
zilustrowany na oddzielnej stronie. Daje nam to pogląd na budowę
oraz bliższe poznanie tych egzotycznych roślin. Leksykon bardzo
ciekawy, świetnie nada się na prezent dla ogrodników, kucharzy
oraz każdego smakosza egzotycznej kuchni. Polecam i zachęcam do
jedzenia owoców.
Książkę przeczytałem dzięki uprzejmości Wydawnictwa M za co serdecznie dziękuję!!!
Przyrządzałeś coś z zawartych tam przepisów? ;) Zjadliwe? :)
OdpowiedzUsuńPolecam naleśniki z mandarynkami :)
UsuńJa na pewno się skuszę :)
UsuńNie przepadam za poradnikami, więc się nie skuszę :)
OdpowiedzUsuńPosiadam ten poradnik, bardzo ciekawy :)
OdpowiedzUsuńNiestety nie czytam poradników ;)
OdpowiedzUsuńOwoce uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńPublikacja idealna dla mojej mamy.
OdpowiedzUsuń